Vlada uskoro odlučuje o novoj ceni gasa

Bez autora
Sep 27 2010

Prema saopštenju Ministra rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Petra Škundrića, cena električne energije neće se menjati do kraja ove godine, a Vlada će uskoro odlučivati o povećanju cene gasa.Vlada će pri donošenju odluke o novoj ceni gasa voditi računa o tome da se ne poremeti makroekonomska stabilnost, kao i da nova cena bude u skladu s platežnom moći građana, odnosno da se uvaži socijalni momenat. Nova cena gasa biće podjednako prihvatljiva za građane i privredu, kao i za javna preduzeća koja obezbeđuju energiju.

Vlada uskoro odlučuje o novoj ceni gasaPrema saopštenju Ministra rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Petra Škundrića, cena električne energije neće se menjati do kraja ove godine, a Vlada će uskoro odlučivati o povećanju cene gasa.

Vlada će pri donošenju odluke o novoj ceni gasa voditi računa o tome da se ne poremeti makroekonomska stabilnost, kao i da nova cena bude u skladu s platežnom moći građana, odnosno da se uvaži socijalni momenat.

Nova cena gasa biće podjednako prihvatljiva za građane i privredu, kao i za javna preduzeća koja obezbeđuju energiju.

Najvažnije je da su toplane za daljinsko grejanje pripremljene za predstojeću zimsku sezonu, a Vlada će, zajedno sa lokalnim samoupravama, sistemskim merama omogućiti redovno snabdevanje energentima onih toplana koje nisu u mogućnosti da to same urade.

Kada je reč o tome da li će poskupljenje gasa biti ugrađeno u cenu daljinskog grejanja, minister je rekao da je logično i ekonomski opravdano da se cena energenta veže za cenu grejanja i da neće biti radikalnih zahvata, s obzirom na to da je neophodno očuvati dostignuti nivo makroekonomske stabilnosti.

U julu na sastanku predstavnika Udruženja toplana i NIS-a postignut je dogovor o garancijama za normalno snabdevanje toplana mazutom, tako da su toplane u Beogradu i u još nekim gradovima Srbije već obezbedile taj energent za predstojeću grejnu sezonu.

Vlada će zajedno sa toplanama koje nisu u mogućnosti da obezbede instrumente plaćanja ili potrebne garancije tražiti rešenje koje će omogućiti da im se obezbede potrebne količine mazuta za ovu grejnu sezonu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik